Artisterna under Visfestivalen 2015

DSH5

 

När ett band har haft ett uppehåll och varit ifrån varandra i nästan 20 år blir kemin och spelglädjen starkare än någonsin. Varje rep och konsert blir ett tillfälle att träffas och umgås och göra det man tycker är allra roligast: Att spela Närkeslättens bästa folkrock.

Precis så är det med David Södergrens Hot Five, eller DSH5. Bandet lades i träda runt 1995 och vaknade till liv igen sommaren 2013.

Bandet består idag av David Södergren (sång och gitarr), Mattias Lagerqvist (gitarr), Marcus Berggren (trummor), Lennart Hessel (mandolin), Pelle Mellberg (bas) och Erik Mattsson (dragspel).

”Det melodiska dragspelet, popvisorna som pendlar mellan furiöst tempo och vemodiga valsmelodier och de mer än underhållande texterna om alkohol, mycken saknad och lite kärlek har ju hämtat sina influenser i samma jord som Per Persson.”

Från recension av Håkan Pettersson

…………………………….

Mats Westling

 

Slog igenom med låten “Perfekt” 2008, hämtad från albumet ”Café Jacob” och firar i år 10 år som artist på Svenska. 2014 släpptes Mats femte album ”Fågelvägen”, producerad av Hans Asteberg (Mando Diao, Håkan Hellström etc) och Westling själv.

Mats som ständigt turnerar runt om i Sverige och Norden, vill skapa en reaktion mot dagens hårda och stressfyllda samhälle, dels genom sina texter men också genom ett aktivt deltagande mot det ökade våldet. Han har i flera sammanhang jobbat för bl a Rädda Barnen, Röda Korset samt Missing People Sweden.

……………………………

Michael Horvath

 

Estradpoet och arrangerar Klubb Bubbla, Örebro Länsteaters spoken word-klubb. Svensk mästare 2012 i improesi, en improviserad gren i poetry slam. Vi hade den stora glädjen att ha Michael som vårtalare i år här på Gällersta Forngårds Valborgsfirande. Ett mycket uppskattat framträdande.

Michael kom själv med den lysande idén att han skulle läsa några texter på vår Visfestival och det bugar och tackar vi så klart för.

…………………………….

Moa Segerfeldt (f.d. Gagnert)

 

Från Örebro, ÖSK-fan och tidigare vinnare av P4 Örebros ”lokalartist till O, Helga natt” samt Svensktoppen nästa 2012 och 2015
Hon är en artist med rötter i pop, rock, bluegrass, gospel och kör. Moa har medverkat i ett flertal tv-program och blivit lite av en TV4-favorit med medverkan i X-factor och Idol
Moa samarbetar just nu med flera etablerade artister. Genom att sätta texten i fokus och bjuda på spännande arrangemang lämnar Moa och hennes musiker aldrig sin publik oberörd.

…………………………..

Ola Aurell

 

Har med sina hysteriskt roliga sånger och unika scenpersonlighet etablerat sig både på den svenska visscenen och som sjungande stå upp-komiker. Han har kallats allt från “geni” och “sjuk jävel” till “han som fört visan in i 2000-talet”.

”… Den sjungande komikern, han presenteras så, börjar försiktigt på sitt karaktäristiskt spelat osäkra sätt. Han är en stor underhållare och han skaffar sig garanterat många nya fans den här kvällen.

När publiken uppmanas att sjunga med i rubriken ”man kan göra många saker med en katt” börjar många skratta redan innan roligheterna som följer. Det är klockrent och väldigt roligt. Hans stela framträdande kontrasteras av orden som strömmar ur munnen”

(Recension från VästerviksTidningen)

………………………………

Stefan Andersson

 

Albumet Marstrandsfånge No 90 Kleist släpptes 2008 och är ett konceptalbum som handlar om Karlstens fästnings historia. Han porträtterar fångarna som satt fängslade där och deras öden.

Han fortsatte med sitt historiska tema 2009 då han släppte konceptalbumet Skeppsråttan som handlar om det gamla Göteborg. Visorna handlar bland annat om Lars Gathenhielm, Svenska Ostindiska Companiet och om den danske amiralen Peter Wessel Tordenskjolds anfall på Älvsborgs fästning 1719.

Den 16 mars 2011 (samma datum som Gustav III blev skjuten) släppte Stefan Andersson sitt tredje historiska album Teaterkungen. Det är ett kronologiskt album där han i text och musik beskriver vägen fram till mordet på kungen på Operan 1792. Hans baneman Anckarström får komma till tals liksom polismästare Liljensparre och den trolige hjärnan bakom konspirationen general Pechlin. Inspelningen gjordes i Livrustkammaren på Stockholms slott.

Om någon skulle missat det så hade Stefan några jättehits på 90-talet som Catch the moon, Walk right on och Anywhere is paradise.

Under kvällen får vi höra ett axplock ur Stefans historiska visor, och vem vet, kanske kommer någon av hans tidigare hits att dyka upp….?